duminică, 15 decembrie 2013

Cainele si catelul - fabula

Buna ziua! In primul rand imi pare rau ca nu am mai postat dar am sa postez de acum si am sa incep prin a posta ''Cainele si catelul-fabulamexemplificare''

BAFTA!

A.Introducere
Cainele si catelul de Grigore Alexandrescu este o fabula care satirizeaza ipocrizia, demagogia ideii de egalitate, valoare neasumata intr-o societate pretinsa a fi democratica, credulitatea oamenilor de rand.
B.Cuprins
In fabula <<Cainele si Catelul>> structura narativa este inlantuirea fiindca evenimentele sunt relatate cronologic.
Povestirea este la persoana a III-a numai morala sugereaza o usoara interventie a naratorului in text prin folosirea adjectivului posesiv noastre ( in zilele noastre) si prin persoana I plural vedem.
Fabula incepe cu un monolog: discursul demagogic adresat de cainele Samson unui bou. Monologul este urmat de povestire si de dialogul intre cainele Samson si catelul Samurache.Finalul este morala care apartine naratorului.

In fabula nu exista descriere. Dialogul predomina fiindca aici el constituie atat mijlocul de caracterizare a personajului principal, cainele Samson, cat si modalitatea optima de a conduce cititorului spre moral fabulei.
Samson, un caine de curte ii spune unui bou ca el nu se simte jignit daca i se spune simplu, caine. Dialogul celor doi este auzit de Samurache, un catel din curte. Catelul isi exprima admiratia pentru ideile lui Samson. Samson se simte jignit de o asemenea asociatie si il alunga pe catel. Acesta la randul lui, este nedumerit de duritatea lui Samson. Justificarea celui din urma este insa lamuritoare: el uraste orgoliul lupilor si vrea sa fie egal cu leii, nu cu cateii.
Dialogul pare a se desfasura intr-o gospodarie, desi in text nu exista niciun indice spatial; indici temporalli sunt slabi marcati (deunazi) si plaseaza actiunea in indefinit, pentru a-i conferi generalitate.
IN fabula Cainele si catelul situatia initiala este posibila biografie sumara pe care si-o face Samson si atitudinea de viata pe care o afirma in fata boului: in ciuda descendentei noibile, el nu este ca alte animale care sunt profund orgolioase datorita originii lor , ci este modest si se multumeste ca cei din jurul lui sa i se adreseze direct caine fara formule de politete cum ar fi domnia-voastra.
Catelul Samurache asculta si crede in spusele lui Samson. Atitudinea cainelul Samson ii starneste bucuria si admiratia de aceea i se adreseaza direct. Samson este revoltat de lipsa de respect a catelusului si il mustreaza. Intriga se naste la intersectia intre ceea ce declara Samson si realizarea in fapt a acestor idei, intre o atitudine de egalitate clamata puternic si o atitudine agresiva fata de catelul care vrea sa puna in practica ideile in declaratie.
Este o etapa a actiunii care lipseste, dat fiind faptul ca modalitatea de expunere predominanta este dialogul, iar conflictul se materializeaza intr-un schimb de replici.
Momentul cel mai tensionat este cel marcat in replica amenintatoare a cainelul o sa-ti dam o bataie/Care s-o pomenesti si de replica neterminata si profund nedumerita a catelului Dar ziceati...
Acestui moment ii corespunde clarificarea pe care o aduce Samson: Devarat vorbeam/ Ca nu iubesc mandria si ca iubesc pe lei/ Ca voi egalitate, dar nu pentru catei. Deznodamantul corespunde unei reveniri la situatia initiala: cainele Samson este consecvent cu el insusi in ceea ce priveste atitudinea fata de ceilalti , cu o singura exceptie: cei mici.
C.Incheiere
In textul dat personajele sunt un caine , un catel si un bou. Ele au comportamente umane.
Cainele pare adeptul relatiilor interumane bazate pe egalitate iar catelul este egal care ar dori sa foloseasca in comunicarea cu celalalt acest principiu. CAinele este ipocritul frustrat care intelege prin egalitatea o relatie directa, personala si avantajoasa cu cei mai mari decat el.
Satira este continuta in comportamentul celor trei personaje si este marcata in text de replica lui Samson: egalitate dar nu pentru catei.
Fabula se incheie cu o morala.
Morala afirma ca aceia care proclama egalitatea o fac numai in contextul in care se refera la superiori, nu si la cei egali cu ei. Faptul ca atitudinea este fixata temporal in zilele noastre arata ca e vorba de comportamente general umane.
Cainele si catelul de Grigore Alexandrescu este o fabula deoarece naratiunea are ca personaje principale animalele. Naratiunea are un caracter alegoric si se termina cu o morala

Bafta! Se cere la testarea nationala. Sper ca v-am ajutat!